Болници изправени пред фалит заради кризата с COVID-19

Нужна ли е промяна в модела на финансиране на лечебните заведения?
30 юни 2020 20:35, Красимир Ангелов
13

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) навърши 20 години. Редица експерти са на мнение, че този модел е изчерпан и няма какво да предложи.

В същото време кризата с коронавируса постави пред изпитание икономическото състояние на цялата ни здравна система.

Редица болници са на ръба на оцеляването заради намалените приходи по време на извънредното положение, като дори се заговори за промяна на модела на финансиране на лечебните заведения у нас. Тези дни е актуална и темата за това кой трябва да поема PCR тестовете на пациентите преди прием в болниците.

За всичко това в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR разговаряхме с проф. Григор Димитров, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1,Не са много. На места даже липсват и се налага час да пътуваш до най-близката.Просто заради 1 пациент с ковид затварят цялата болница или отделение и не може да се приемат други. А пътеката му е невероятната сума от 600лв за над седмица-две лечение. Надницата само на една сестра при заплата 600лв нето плюс осигуровки е към 50ина лева. Само на един лекар и една сестра тия пари не могат да покрият заплатите, а болницата е с 40-50 човека и нагоре персонал и куп разходи за сграда, оборудване...
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6,Посмали малко. При 3000 пациенти(явно джипи) ще получи около 5-6000лв с потребителските такси. От тях ще плати наем(100-200), консумативи, заплата на сестра(1000 с осигуровките) и чак тогава ще му остане "заплата" примерно 3000. И на тях ще плати осигуровки минимум върху 640лв, данък печалба и данък дивидент, ако е ЕООД.Тия с 50000 са малко и са примерно кардиохирурзи, които източват по скъпи пътеки, или директори на болници.
7
2
 
4
 
! Отговори
Чино и Трейси преди 3 години
Така, така... Фалирайте цялата държава заради 300 уж умрели от Ковиде сине.... Евала!!!
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как? Един лекуващ с 3000 пациенти и заплата 50 бона, а другия фърчи из болницата за една хилядарка месечно... Тая някаква Лунна система на Властелина Вожд.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3 1800 лв ? - глупости вече за под 10 000 евро не се навива никой . А ако се съгласи цяло семейство да се запише болни от коронавирус , сигурно има някаква промоция за " семейство и приятели " за 10 човека - давали 200 000 евро А как да е иначе , като лично Меркел , щяла да ни даде 100 млрд. евро , ако имаме над 10 000 болни
4
5
 
4
 
! Отговори
izh преди 3 години
Хубаво беше до сега. Първо се борим за защита на висока тарифа на клиничните пътеки, после - у нас хляба, у нас ножа. Доходите на докторите биха тези на адвокатите. А тези дето 24 часа це мъчат да напълнят държавния бюджет и някакси да вържат своя? Майната им. Ние сме на бариерката, ние решаваме. Та пазете се, колкото и да са съвестни, един ден инженерите могат да излязат на протест и тогава всички вие ще изпукате от глад
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия източиха касата. Всеки който го лекуват или у. мре го пишат от куРона вирус даже плащат по 1800 лв на у, мрел за да се съгласят близките да го пишат чее починал от куРана вирусКакво да се учудваме като бога слънце буда им е учител.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си дойдем на думата...Ето защо Мангъров и другите "спецове" - измислени докторчета ревнаха срещу коронавируса... Няма лапачка и пътеки по които да си пълнят шкафчето с пачки...
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно болниците са много .